Austria, analiză privind migrația chiar înainte de votul din consiliul JAI. Viena nu vrea România în Schengen

de: Anca Lupescu
08 12. 2022

Miniștrii de interne ai UE vor decide joi, la Bruxelles, cu privire la extinderea spațiului Schengen pentru a include Bulgaria, România și Croația. Înainte de deliberări, Oficiul Federal de Poliție Criminală a publicat noi analize.

Austria, vot negativ pentru România în Schengen

Imediat înainte de deliberările miniștrilor de interne ai UE privind extinderea spațiului Schengen pentru a include Croația, Bulgaria și România, Ministerul de Interne a publicat cifre actualizate privind rutele de migrație.

„Rutele de trafic trec din ce în ce mai mult prin România și Bulgaria”, a anunțat miercuri seară autoritatea, referindu-se la analizele efectuate de Oficiul Federal de Poliție Criminală.

Austria intenționează să voteze joi împotriva aderării la Schengen a Sofiei și Bucureștiului.

„Atât România, cât și Bulgaria fac parte din rutele de trafic care afectează Austria”, a declarat Gerald Tatzgern, șeful unității de combatere a contrabandei din cadrul Biroului Federal de Poliție Criminală, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne.

Acest lucru a fost dovedit de interogatoriile migranților ilegali și ale traficanților arestați, dar și de rezultatul evaluării datelor geografice a peste 400 de telefoane mobile confiscate, scrie kurier.at.

Toate statele UE sprijină aderarea României la Schengen, cu excepția Austriei

Opoziția condusă de Austria va împiedica Bulgaria și România să obțină joi aprobarea de a se alătura zonei de călătorie fără control a Europei, deși se așteaptă ca cele 26 de țări membre să admită Croația.

În ultimul deceniu, aceasta a fost supusă din ce în ce mai multor presiuni, deoarece limitează capacitatea statelor membre de a controla îndeaproape migrația și de a urmări eficient amenințările la adresa securității.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat la începutul acestei săptămâni că Viena se opune intrării României și Bulgariei în Schengen, un club format din 22 de țări ale Uniunii Europene, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

„Avem nevoie de mai mult timp. În prezent, avem 75.000 de migranți ilegali neînregistrați în Austria – ceea ce înseamnă că au trecut o frontieră externă a UE și au ajuns în Austria. Acest lucru trebuie să fie rezolvat mai întâi”, a declarat el.